Tekst Ecuador 2013

Video's Ecuador 2013: Klik hier.

Foto's Ecuador 2013: Klik hier.


03. [Bericht van 12 mei 2013].
Hier drie nieuwe maar oude hele korte video's van begin 2013. Eentje over rugby in onze tuin (2'42), de tweede over bakstenen vormen (1'12), en de derde over de straatmarkt in Loja (0'15). Klik hierboven op Video's Ecuador 2013 om ze allemaal te zien.


01. [Bericht van 6 mei 2013].
We zijn net terug uit Ecuador, hierbij een video van ons tuinfeestje op 28 april 2013.

Want op zondag 28 april 2013, één dag voor ons vertrek, was er nog een feest in onze tuin. We hadden het eerder gepland maar een aantal mensen die heel graag aanwezig wilden zijn konden niet dus hadden we het uitgesteld. De dag daarna zouden we dan alles klaar moeten hebben voor de reis terug naar Nederland (Karin was al ruim twee weken bezig met de voorbereidingen maar ik was nog aan helemaal niets op dat gebied toegekomen), en dat was natuurlijk krap aan.

Hoogtepunt van het feest zou een 'modern drama' zijn, opgevoerd door zo'n 26 jongeren die een paar maand eerder bij ons waren uitgenodigd om suggesties te geven, en daar waren maar liefst 47 ideeën uitgekomen die we voor zover mogelijk in het drama verwerkt hebben. We hebben vier keer op een weekend geoefend en op de dag zelf de generale gehouden.

De laatste gewone repetitie was de uitvoering nog verre van geweldig, alleen waar ze op moesten komen en zo was al aardig verbeterd omdat iedereen een papier had gekregen met zijn of haar tekst gemarkeerd en voor iedereen aangegeven of ze links of rechts moesten zijn enz., maar bijna alle jongeren hier zijn verlegen, timide, durven hun stem niet te gebruiken (en met honderd luisteraars moet je toch echt een stevige stem opzetten, anders horen ze je niet, microfoons hebben we aan gedacht maar was geen optie hier) en dus was het nog geen 'toneel'. Wat heel veel geholpen heeft is een opname van de repetitie een week voor de opvoering voor iedereen op DVD, nu konden ze zelf horen hoe slecht hun stem te horen was en wat er nog aan 'dramatische inbreng' te verbeteren viel, zoals gebaren, expressie, modulatie, scenes vloeiend in elkaar over laten gaan, enz. Tijdens de echte opvoering van het drama op 28 april vonden we dat de meeste jongeren zichzelf overtroffen hadden, heel goed, we waren echt onder de indruk, en heel blij (en de jongeren ook, natuurlijk!).

Voordat het drama begon kon iedereen rondlopen, converseren, voetballen of andere spelletjes doen, enz. Na het drama was er nog een 'optreden' van de allerjongsten, dat was een idee van Karin. We hadden alle moeders een DVD gegeven waar het vrolijke korte liedje "Bid altijd weer" van de website jw.org 20 keer achter elkaar op stond, zodat de kinderen het makkelijk konden oefenen, en op de dag zelf hebben 21 kleine kinderen dat heel enthousiast na afloop van het drama gezongen, de meesten uit hun hoofd (konden ook nog niet lezen natuurlijk).

Na deze hoogtepunten was er eten voor iedereen. We hadden 104 aanwezigen en die kregen rijst, kip uit de oven, curry van kikkererwten, en aardappels uit de oven met mayonaise wat iets bijzonders is hier. Tot slot kon iedereen in onze 'bioscoop' een half uurtje korte filmpjes kijken die op jw.org staan (die voor de kinderen, de jaarvergadering en gileadgraduatie, internationale congressen) omdat de meesten die nog nooit gezien hadden omdat ze geen internet (en ook geen computer) hebben.

Na afloop zijn we geweldig geholpen om alles meteen opgeruimd en schoon te hebben, zodat we daar maandag niet mee bezig hoefden.

En ik had iedereen verteld dat ze drie maanden zouden moeten wachten op een DVD met het drama en het feest, want ik zou maandag natuurlijk geen tijd hebben. Echter..., ben toch maar meteen maandagochtend vroeg begonnen met monteren enz, 's middags daarmee klaar en begonnen met branden en een mooie foto met tekst op de DVD's te printen. Rond vijf uur in de middag was ik klaar met 50 DVD's. Tussendoor aan het pakken geweest, de DVD's naar een dichtbijzijnde familie gebracht om uit te delen, en maandagavond negen uur klaar voor de reis.

Wil je het drama zien? Het zijn 12 scenes in 15 minuten. Er is Nederlandse ondertiteling onder het drama gezet, dus het zou goed te volgen moeten zijn. Als je meer tijd hebt is er ook een video met meer van het feest, totaal 30 minuten, en eentje met daarna nog twee fotoseries, totaal 59 minuten. En, wat het drama laat zien zijn dingen zoals ze 'normaal' gebeuren in Ecuador, op de basis- en vooral de middelbare school.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!