Tekst Ecuador vanaf januari 2010

Video's Ecuador 2010: Klik hier.

Foto's Ecuador 2010: Klik hier.

 

10.  [Bericht van 6 december 2010].

Begin december hebben we (eindelijk, na twee maand) weer een rondwandeling gefilm.
Klik op "Video's Ecuador 2010" hierboven.

09.  [Bericht van 5 juli 2010].

Eind mei heeft Karin als (voorlopig) afscheid wat korte indrukken gefilmd in de Koninkrijkszaal, voor en na de vergadering. Hierbij deze impressie. Klik op "Video's Ecuador 2010" hierboven.

08.  [Ook bericht van 5 juli 2010].

Er zijn plannen om een kleinschalige koffieplantage naast ons huis op te zetten, met de bedoeling daardoor voor ons gevaarlijke nieuwbouw woning(en) te voorkomen. Personen die meer willen weten over de opzet daarvan kunnen hier klikken.

07.  [Bericht van 28 juni 2010].

Al in maart is dit filmpje over de cementvloer in het Adobehuisje opgenomen, nu is het bewerkt en op de site gezet. Het laat iets zien van de harde werkers in Ecuador, die vaak met alleen een middagpauze vier uur in de ochtend en daarna weer achter elkaar door vier uur in de middag werken. Ook leuk om te zien dat iedereen precies weet wat die doen moet en hoe zo efficient mogelijk te werken.

06.  [Bericht van 4 juni 2010].

Er is een, voorlopig laatste, rondwandeling bijgekomen, gemaakt op de laatste middag voor vertrek uit Ec. Daardoor is te zien hoever we gevorderd zijn met de verbouwing van het Adobe huisje, dat nu gereed is om logee's (vrienden en/of familie) te ontvangen, en hoe de rest van de werkzaamheden is gevorderd, inclusief een mooie bamboe 'omheining' die de onderkant van het woonhuis een beter gezicht geeft. De volgende video verwachten we op zijn vroegst in oktober 2010.

Iets anders is dat we van plan zijn een klein koffieplantage op te zetten op grond die vlak naast ons te koop staat, om daardoor te voorkomen dat er vlak naast ons nieuwbouw komt met mensen uit de grote stad, met alle gevolgen van dien. We gaan het zakelijk en winstgevend opzetten, met een goed loon voor de plaatselijke arbeiders, eco-vriendelijk, en een verwacht winstpercentage van ruim meer dan 6%. De totale investering voor aankoop grond, koffieplantjes, irrigatie, en het arbeidsloon komt op $8000. Op dit moment krijg je in Nederland bij een gevestigde bank maximaal 2,9% als je je geld 5 jaar vast zet. Maximaal 16 'halve' aandelen zijn te koop voor $500, dus ongeveer € 400, een heel aandeel is $1000 oftewel tegen de huidige koers ongeveer €800. Wil je nu alvast meer informatie? Stuur ons een email.

05.  [Bericht van 24 april 2010].

Er zijn net 2 video's bijgekomen, eentje met rondleiding 7 en de andere met het toneelstukje of 'drama' van een groepje jongeren die samen met totaal 57 personen bij ons waren uitgenodigd afgelopen zondagmiddag 18 april. Foto's van die middag volgen nog.

04.  [Bericht van 21 maart 2010].

Er zijn net 447 foto's op de website gezet, in 5 categoriën, over de periode 2 okt. 2009 t/m 16 mrt. 2010. Zie de link hierboven met "Foto's Ecuador 2010". En hieronder een verhaaltje dat ik al weer een paar maand geleden was begonnen te schrijven. Groetjes en veel liefs van ons! Ron & Karin.

03.  [Bericht van 14 maart 2010].

Waarom kost het leven in Ecuador zoveel meer tijd?
Twee voorbeeldjes uit de vele…

Het is in Ecuador normaal dat als je iets wilt betalen, je naar het betreffende kantoor enz. gaat en dan contant betaald. Of, als het op een bankrekening gestort moet worden, je naar de betreffende bank gaat met de centjes in je hand, en het dan op die rekening stort. Elke dag, maandag is het ergst, staan er rijen en rijen mensen voor de loketten van de meeste grote banken in Loja, tot buiten aan toe, die allemaal iets moeten betalen. Of opnemen, maar dat zie ik minder gebeuren, want de meeste mensen hèbben geen bankrekening.

Dus, het leek me een goed idee een bankrekening te openen, bij de bank waar ik het meest heen moet als er iets betaald moet worden. En bij die bank, een van de weinige in Ecuador, kun je ook via internet je betalingen regelen. Dus ik heb drie goede redenen voor een bankrekening. Ik hoef niet meer, soms letterlijk een uur, in de rij te staan om iets over te maken, en dat in Loja, wat een half uur rijden is. Dus ik bespaar leuk wat tijd. Daarbij kan ik op die rekening geld uit Nederland (laten) storten, dus hoef ik niet meer elke keer naar een van de twee banken in Loja waar het mogelijk is met mijn (Nederlandse) bankpas geld te pinnen, maar kan ik in één keer voldoende (laten) storten en daarna van de rekening afhalen om een tijdje vooruit te kunnen, zonder de limiet van ongeveer 350 euro die er op pinnen zit. Nota bene, van 350 euro kunnen we bijna een maand leven, maar niet als je met een toch behoorlijke verbouwing bezig bent. Of, als je een (eenmalig, duur maar op de lange termijn goedkoper en meer zekerheid) ander visum wilt aanvragen waardoor we permanent toestemming hebben in Ecuador te verblijven. En, derde voordeel, je kunt ook nog een creditcard aan je rekening koppelen, en dat is weer handig om bijvoorbeeld de auto- en huisverzekeringsmaatschappij te machtigen tot automatisch afschrijven. Want, dat kan niet van een bankrekening, en helaas kunnen ze ook mijn internationaal erkende creditcard niet accepteren, maar alleen een aan een Ecuadoriaanse bank gekoppelde (Visa of Mastercard) creditcard. Zodat ik ook daar niet meer elke maand heen hoef om contact te betalen.

Wel, om dat voor elkaar te krijgen ben ik zo'n vijf weken geleden [schrijf ik op 19 januari] naar die bank gegaan en heb gevraagd wat ik daarvoor moet doen.

Etappe 1
Bij de informatiebalie gevraagd wat ik daarvoor moet doen.
Meenemen: kopie paspoort, kopie cedula (Ecuadoriaans identiteitsbewijs), bewijs betaling elektriciteitsrekening, 300 dollar als eerste storting, en een briefje van een Ecuadoriaan, maakt niet uit wie, dat je een bekende bent.

Etappe 2
Alle kopietjes in orde gemaakt, en een eenvoudig briefje geschreven uit naam van de zuster die Karin helpt in het huishouden dat zij mij kent, met haar indentiteitsnummer en handtekening, en daarmee terug naar de bank.

Ergens anders in de rij, en de mevrouw die me hielp begon me allerlei vragen te stellen en al die gegevens, ook vanaf de papieren, in te voeren in de computer. Op een gegeven moment vroeg ze mij of ik misschien een oud paspoort had. Nee, juist nieuw. Want, het computerprogramma accepteert alleen cijfers, en mijn paspoortnummer had ook letters. En dat gaat niet. Ook niet nadat ze anderen had gebeld die er meer verstand van zouden hebben of er iets aan zouden kunnen doen. Alles bij elkaar zo'n uurtje bezig geweest.

Etappe 3
Wat ik moest doen is mij met alle papieren melden bij de gerente (de manager). De belangrijkste man van de hele eerste verdieping van de bank. Vriendelijke man aan een duur en behoorlijk leeg bureau. Hij nam alles in ontvangst, keek alles door, stelde opnieuw alle vragen van daarvoor, typte van alles in (blijkbaar moet hij alles opnieuw intypen wat die mevrouw ook al had ingevoerd in de computer?), maar ook hij kwam niet verder en vroeg mij over een week of zo weer te komen.

Etappe 4 t/m 10.
Nee, Sorry, ik hou er mee op! Ik bedoel, met het verhaal typen. Want ondertussen is het 14 maart en toen ik bovenstaande schreef was het 19 januari. En toen was ik al vijf weken bezig met die bank en het openen van een rekening, ongeveer vanaf vrijdag 11 december. Jawel, het is nu in orde, ik heb gisteren mijn eerste betaling via internet over gemaakt. Geweldig, niet? Maar dat heeft dus zo'n 3 maand geduurd, en letterlijk 10 bezoeken in totaal aan de bank, vier maal bij een mevrouw en daar tussendoor drie maal bij de manager, en daarna nog eens drie maal bij een andere mevrouw. Met elke keer weer andere dingen die toch ook nodig waren, instructies die niet klopten, enz, enz.

Zo kan ik ook, als het interessant genoeg zou zijn, vertellen wat een gedoe het is om onze auto op mijn naam te krijgen, ook daar heb ik al weer bijna tien bezoeken voor afgelegd, dan weer hier en dan weer daar. Zoals simpel je autobelasting betalen? Drie keer bij het kantoor dat daarvoor is, en daarna naar de bank om op hun rekening te storten, maar ook de autobelasting van drie jaar betalen omdat de vorige eigenaar dat het laatste jaar niet heeft gedaan (en omdat ik nu de eigenaar ben ben ik aansprakelijk en moet betalen…), de aankoop/verkoop akte moet bij een notaris bekrachtigd worden, de aansprakelijkheidsverzekering kon ik eerst niet verlengen want in heel Loja was het formulier dat daarvoor nodig is op, en daarna betaal je een boete omdat je het te laat hebt betaald (jawel!), enz, enz. En ik ben nog niet klaar. De, als het goed is laatste stap, is het bij de politie op naam overzetten, en daar ben ik nu twee maal geweest…

En bij al deze transakties en een heleboel andere worden fouten gemaakt en dingen vergeten, niemand weet in één keer wat er moet gebeuren, voor elke volgende etappe in het proces moet je weer achteraan een andere rij aansluiten (en nog een keer en nog een keer), enz. enz.

Natuurlijk zijn er andere, dringender, dingen die ook veel tijd kosten, zoals onze watervoorziening, elektriciteits- en internet-uitval, belasting voor het huis betalen, een visum voor onbepaalde tijd proberen te krijgen, zeer regelmatig terugkomende autoreparaties, toezicht en uitleg en instructies aan de werkers van de verbouwing van het Adobe huisje en alles daar om heen, enz. Bovenstaande voorbeeldjes geven een idee waar veel van onze tijd heen gaat en waarom we ons hier 'niet hoeven te vervelen'.

Projecten die we hopen te hebben afgerond voordat we terugkeren naar Nederland zijn vooral de [1] verbouwing van het adobehuisje, met nieuw dak, een vloer van cement in plaats van aarde, van binnen afgewerkte muren zodat het niet meer zo stoffig is, ramen met echt glas zodat je geen leger van insecten binnen krijgt als je een lamp aan doet, elektriciteit en licht, apart wc en douche huisje met verwarmd water voor de douche, wasplek voor de handwas er achter, simpel keukentje en bed en tafel en een heleboel details meer; en [2] een tank met duizend liter op een toren, als reserve voor het leidingwater uit de bergen, zodat we niet meer zes dagen zonder water komen te zitten, met daarbij een elektrische pomp om de waterdruk voor korte tijd te kunnen verhogen zodat er voldoende druk is om de geiser te laten werken met warm water voor een douche of de wasmachine. [3] De tuin en watervoorziening met totaal vijf tanks waarvan vier het regenwater opvangen zodat de planten, boompjes en bomen, en het grasveld en de groentetuin het overleven als het hier van de zomer vier maanden of langer droog en warm is. Allerlei kleinere dingen zijn ook gedaan, zoals [4] de carport zodat de auto niet in de zon staat te bakken en die ook geschikt is als overkapping als je met een groep niet in de zon wilt zitten, [5] de lastre of het grint zodat je niet bij regen een klomp klei aan je schoenen krijgt, [6] de spiksplinternieuwe internet antenne die hoger en sterker is en vier tuilijnen heeft zodat harde wind geen invloed meer heeft, en natuurlijk nog veel meer details in en rondom ons huis hier. Als laatste [7], deze week is begonnen met de gordijnen, tenminste het op maat maken en lassen van de ophangsteunen en de gordijnstangen, dat is ook een behoorlijk karwei. Maar alle maanden tot nog toe hingen er wat oude lakens voor de slaapkamer ramen, en geen enkel gordijn in de woonkamer. En vooral met recente berichten van inbraak en zelfs een roofmoord van een echtpaar in de vallei naast ons, het lijkt op een bende die opereert, voelt Karin zich niet veilig als ze alleen 's avonds thuis is en ze in de woonkamer zichtbaar alleen zit. Dus we doen tegenwoordig voor de nacht ook de poort dicht en op slot, en hopen over een of twee weken gordijnen in de woonkamer te hebben.

En projecten waar we, vooral wegens de financiën, niet meer aan toe komen maar opschuiven naar een volgende keer, zijn:
- Drinkbaar water. Er zijn twee waterfilters nodig, eentje voor het fijne zand (sediment) en de hele kleine steentjes die er vaak in zitten, waardoor er steeds terugkerende bijna-verstoppingen zijn in huis, en een tweede filter alleen in de keuken waardoor de (uitwerpselen?) van (dode?) bacteriën er niet meer in zitten.
- een goede matras en een goede rustbank voor Karin.
- Betrouwbare elektriciteit door middel van een systeem met zonnepanelen en batterijen.
- een soort schutting van bamboe voor/onder het huis aan de voorkant, zodat er geen open ruimte onder het huis meer is.

Oftewel, veel van het werk voor de komende jaren (als dat allemaal lukt, om hier geregeld een groot deel van het jaar te blijven komen) is gelukkig wel gedaan in deze periode van acht maanden dat we nu hier (verwachten te) zijn, maar er blijven nog wat dingetjes over.

Wel, dat was weer een update met wat verhaaltjes, natuurlijk hebben we ook foto's en video's, en die vind je zoals je weet via de link bovenaan en onderaan deze pagina.

Hartelijke groet van ons, Ron & Karin

 

02.  [Bericht van 3 maart 2010].

Er is een vijfde en zesde rondwandeling-op-video, alleen de vijfde is nog niet beschikbaar wegens een computer hardware storing, waardoor ik nu werk op een snel aangeschafte bureaucomputer en ik mijn laptop naar Guayaquil heb gebracht voor reparatie. Ik moest daar toch heen voor de vervangende aankoop want hier in de buurt was geen computer te vinden van hetzelfde type dat ik gebruik, en zelfs in Guayaquil als de grootste stad en zakenstad van Ecuador hadden ze er maar precies eentje. Maar ja, eentje is genoeg.

Als ik mijn laptop gerepareerd weer terug heb hoop ik nog de vijfde rondwandeling te kunnen monteren en op de site te zetten.

 

01.  [Bericht van 2 maart 2010].

Donderdag 31 december 2009 t/m zondag 3 januari 2010 zijn we naar Gualaquiza geweest. Een dagreis heen, twee dagen daar, en een dagreis terug. Met Monica en dochter Dayanna die daar jaren gewoond hebben, en Gladys. Vier heerlijke dagen, prachtige omgeving, ook onderweg, en wat een luxe, de beste asfaltweg die we tot nog toe in Ecuador hebben meegemaakt.

Als tegenstelling, twee weken terug [dinsdagnacht 15 februari heen en woensdagmiddag en -avond de 16e weer terug] ben ik met de nachtbus naar Guayaquil geweest en ik heb nog spierpijn in mijn schouders en bovenrug van de rit.

Gualaquiza is bekend om zijn watervallen en natuur, en ook al na een paar uur rijden kom je in Zamora, ook al bekend om zijn watervallen. We konden logeren in een bijna leegstaand houten huis, met daardoor heel weinig luchtjes. Op vrijdag hebben we een paar plekjes opgezocht, op zaterdag zijn we 's ochtends in de velddienst geweest en mocht ik 's avonds de lezing houden.

Bijzonder, de broeder die een telefoontje van Monica had gekregen dat we kwamen hoorde van Monica dat Karin alergisch is voor parfums enz, en hij vroeg of Karin degene was die met de dagvergadering was geïnterviewd. En na de bevestiging daarvan begreep hij haar situatie, en heeft iedereen in de hele gemeente gebeld om te verzoeken toch vooral geen parfum e.d. op te doen.

Er zijn twee video's van Gualaquiza en omgeving en onderweg, en een hele serie foto's.

 

Video's Ecuador 2010: Klik hier.

Foto's Ecuador 2010: Klik hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!