Tekst Ecuador vanaf november 2009

Video's Ecuador 2009 deel 2: Klik hier.

Foto's Ecuador 2009 deel 2: Klik hier.

 

04.  [Bericht van 19 december 2009].

Zondagmiddag/avond 6 dec. was er een afscheidsfeestje van een gezin die naar Costa Rica verhuizen. Een overzicht van allerlei leuke optredens en spelletjes kun je zien bij de Video's (klik hierboven).

 

03.  [Bericht van 13 december 2009].

Er is een vierde rondwandeling (met Karin aan de camera) te zien bij de Video's (klik hierboven).

 

02.  [Bericht van 1 december 2009].

Er is een tweede èn derde rondwandeling te zien bij de Video's (klik hierboven).

 

01.  [Bericht van 23 november 2009].

Jawel, we zijn al weer vanaf 30 september (bijna 8 weken) in Ecuador en hier komt dan eindelijk een eerste berichtje.

Zijn we lui geworden? Of hebben we minder aan jullie gedacht? Jullie kunnen het antwoord raden...

We zijn nog niet in onze routine, teveel dat geregeld en gedaan moet worden.

Een paar dingen om met jullie te delen:

Het heeft in totaal een paar weken gekost voordat de auto weer helemaal oké was. De achterbak had aardige scheurtjes met ook wat bouten die hun beste tijd gehad hadden, dat is nu gerepareerd en versterkt; en de tenthoes moest vervangen door beter materiaal dat niet na een paar maand al aan flarden hangt, en nu met ritssluitingen die we uit Nederland hadden meegenomen en het hopelijk langer uithouden dan de paar maand van de 'gemaakt in Ecuador'.

De elektriciteit gaat hier nog niet zo goed. In een naburige provincie is een grote waterkrachtcentrale (bij Cuenca) die de elektriciteit levert voor een groot deel van Ecuador waaronder de grootste havenstad Guayaquil. En omdat er sinds het begin van het regenseizoen alleen de eerste week veel regen is geweest zit er onvoldoende water in de rivier, en sluiten ze nu steeds een deel van het land af. Wij hebben vanaf 's ochtends zes uur tot negen uur geen stroom, en nog een keer 's middags van vijf tot zes. En omdat ik normaal om zes uur elke ochtend begin met mijn werk wegens het tijdverschil met Nederland, is dat nu vervroegd naar vijf uur of eerder, zodat ik nog internet heb.

Nu ik dit op de website zet is dat alweer veranderd, nu gaat de stroom pas een uur later uit, dus dat is iets gunstiger.

Ons water is gelukkig nog redelijk, want onze watervoorziening komt van een watervalletje dat uit een naburige berg stroomt en met een plastic buis naar onze buurtschap wordt geleid, maar ook die waterval is afhankelijk van de regenval....

Dus, onze plannen zijn dat we onafhankelijker gaan worden van de natuurlijke waterdruk (geen enorm gespetter meer als je de kraan open doet) en ook een reservevoorraadje gaan opbouwen door een 1000 liter vat op een toren op ons landje te plaatsen.

En iets dat nog wat meer werk gaat kosten is dat we gaan proberen eerst een backup van batterijen te plaatsen waardoor we die vier uur per dag zonder stroom op kunnen vangen (koelkast, computers, door kunnen werken), en als het lukt hopen we ergens volgend jaar zelfgemaakte zonnepanelen te kunnen plaatsen.

Iets anders is dat het Adobe huisje (ruim dertig jaar oud en gemaakt van klei-bakstenen) een niet-lekkend dak krijgt en een primitieve maar voldoende comfortabele 'renovatie' krijgt zodat het als logeerhuisje kan gaan dienen.

Wat nog meer? Onze tuin, nu nog een droog stuk land met gekortwiekt onkruid, heeft ook plannen. We hebben sinds een paar weken rondom ons huis dakgoten (eerst alleen aan de achterkant en een klein ander stukje) en dat regenwater kunnen we goed gebruiken om wat toekomstige plantjes water te geven, met een systeempje met slangetjes en gaatjes waar steeds een druppel water uitkomt.

Dat is niet alleen zuiniger dan met een sproeier, het grote voordeel is ook dat je kunt zorgen dat alleen de planten water krijgen en niet het onkruid.

Onze eerste video laat daarom een rondwandeling met commentaar zien.

En de eerste fotoserie gaat over dat hele piepkleine bananenboompje dat we zo schattig vonden op de eerste foto's van ons huisje in aanbouw, zomer 2008, en dat ondertussen volwassen is en bananen heeft. Vanaf dag 1 hebben we dat gevolgd.

Beste allemaal, tot zover deze berichtjes,

Hartelijke groeten van Ron y Karin.

P.S. wel grappig, hier is het enorm de gewoonte verkleinwoordjes te gebruiken. En ik merk met het overlezen van de tekst dat ik dat nu ook meer doe dan ik gewend was.

 

Klik hier voor Video's Ecuador vanaf november 2009.

Klik hier voor Foto's Ecuador vanaf november 2009.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!